Ζάρακες Εύβοιας notiaevia@gmail.com

   

Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυρού στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για τις Ιχθυοκαλλιέργειες

 
 
Κύριοι,
 
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Αργυρού Ευβοίας, με την παρούσα επιστολή, θέλει να δηλώσει την πλήρη αντίθεση του, στην εγκατάσταση στην περιοχή μας  των ιχθυοκαλλιεργειών της Ζώνης 9, 10, 11, 12 και 13 όπως αυτές εμφανίζονται στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Εφαρμογή Π.Ο.Α.Υ. Βορείου & Νοτίου Ευβοικού Κόλπου και Διαύλου Ωρεών, εκπόνησης ΝΑΥΣ Ε.Π.Ε., Αριθμός Σχεδίου 6.
 
Οι περιοχές που έχουν επιλεχθεί να τοποθετηθούν οι ζώνες αυτές, είναι ο Όρμος Μπουφάλου και ο Όρμος Αλμυροποτάμου,  που είναι εν δυνάμει τουριστικές περιοχές, πολύ κοντά στην Αθήνα, κάτι που τις κατατάσει σε προνομιακή θέση όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
 
Η εγκατάσταση αυτών των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας,  θα υποβαθμίσει πλήρως την περιοχή, τόσο λόγω της ρύπανσης των υδάτων και του βυθού που επιβεβαιωμένα προκαλείται από τις τροφές, τα αντιβιοτικά και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την λειτουργία τους, όσο και λόγω των εγκαταστάσεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε μεγάλη ακτίνα στην χερσαία γη,  για την υποστήριξη της λειτουργίας τους
.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή ΚΑΜΑΡΙ, που έχει προκαλέσει την πλήρη υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, που κάποτε διέθετε ίσως την ομορφότερη θάλασσα και ακτή στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, το ΚΑΜΑΡΙ δεν έχει καμμία απολύτως ανάπτυξη και έχει πλήρως υποβαθμιστεί ,τόσο λόγω της μόλυνσης της θάλασσας και του βυθού ο οποίος έχει καταστραφεί, όσο και λόγω της επιβάρυνσης  της γύρω χερσαίας περιοχής και των δρόμων που οδηγούν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί,  για την υποστήριξη αυτής της ιχθυοκαλλιέργειας.
 
Αξιοπερίεργο δε της απόφασης της εγκατάστασης των  νέων ιχθυοκαλλιεργειών, είναι το ότι όλες αυτές οι ζώνες επιβαρύνουν τον Οικισμό του Αγ.Δημητρίου Κοινότητας Αργυρού, που βρίσκεται στον Όρμο Αλμυροποτάμου, που το ίδιο το κράτος έχει βγάλει προς πώληση μέσω του ΤΑΥΠΕΔ ένα μεγάλο κτήμα – το μοναδικό στην νότιο Εύβοια – στα πλαίσια της ανάπτυξης της περιοχής.
 
Πως άραγε θα αναπτυχθεί η περιοχή με τόση επιβάρυνση (θαλάσσια και χερσαία)?
 
Δεν είμαστε αντίθετοι στις ιχθυοκαλλιέργειες και το έχουμε αποδείξει με τις 2 ήδη εγκατεστημένες ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή μας.
Γνωρίζουμε την αναγκαιότητα των όποιων επενδύσεων στα πλαίσια της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου μας, παρότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
 
Πιστεύουμε όμως, πως η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να γίνει σωστά και να εξισορροπηθεί ο όγκος και το βάρος των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει και που είναι μεγάλα.
 
Δεν πρέπει επ΄ουδενί να υπάρξει μία τόσο μεγάλη επιβάρυνση γης και θάλασσας, σε μία συγκριτικά τόσο μικρή περιοχή του Ευβοικού κόλπου, που είναι ήδη επιβαρυμένη και λόγω των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και λόγω των αποβλήτων των εργοστασίων που λειτουργούν στην περιοχή.
 
Για όλα τα παραπάνω όλοι εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας και σας θέλουμε συνοδοιπόρους..
                                                                                       
 
Αργυρό 10 Αυγούστου 2014 
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αργυρού

Είσοδος Συντακτών